diumenge, 25 de novembre del 2012

La economia del bien común




No us passa que fa temps que quan sentiu notícies sobre economia o sobre la situació econòmica actual, o bé no les enteneu, o bé us dóna la impressió que les afirmacions que es fan són certeses “urbi et orbi” sobre qüestions inamovibles? Tenim la impressió d’estar encaixats en un engranatge terrible que encadena les nostres vides, les nostres economies, el nostre futur de manera inexorable.

El sol donava voltes a la terra fins que Copèrnic es va atrevir a mirar el mateix que miraven els seus contemporanis des d’un altra perspectiva. Potser ens cal aquesta perspectiva nova sobre la economia, aquest punt de vista contraposat a les lectures habituals dels polítics i els mitjans de comunicació, per arribar a entendre que un altra manera d’organitzar les coses és possible.

El llibre de Christian Felber ens convida a aquesta nova mirada sobre l’economia, la societat, els beneficis, el progrés de la societat, la felicitat de les persones... El seu balanç del bé comú cristal·litza aquesta mirada. Una proposta aplicable a altres dimensions socials, però que fent referència a l’economia i al món del treball i de l’empresa posa el dit de moltes de les nafres actuals.


Tenim l’esperança de recomposar moviments socials que pensin la realitat d’una altra manera. Cada vegada tinc més clar que el pensament únic i el conformisme sobre una situació que no ens plau, és la millor proposta pels que ens volen tenir contra les cordes. Comença a ser urgent una pacífica revolta pel benestar de les persones i per fer evident què ho pot facilitar i quines són les polítiques i les actuacions que no ho fan possible.


Llegiu el llibre i preneu nota en el vostre camp particular.