dilluns, 11 de gener del 2010

Treballar en equip

Un dels pilars de l'escola és el treball en equip.

Però a treballar en equip se n'aprèn. És a dir, que el treball en equip és un procés en el qual hem d'anar avançant. Per molt que ho diguem, el nostre no és un equip al 100%, ens falta camí per recorrer. És com una mena d'horitzó del treball que fem els mestres de l'escola i que va avançant a poc a poc.

Treballar en equip vol dir compartir idees i ser conseqüent amb aquest fet. És difícil, perquè les escoles tendim a posar-nos d'acord amb aspectes puntuals, tècnics, organitzatius... però l'acord sobre les idees, de vegades, és difícil.

Treballar en equip vol dir tenir en compte, respectar i partir del que pensa cadascú de nosaltres per intentar avançar en la direcció de les idees que creiem que defineixen el nostre projecte d'escola. Un projecte que és col.lectiu, no ho oblidem, i ha de representar a tota la comunitat educativa.

No és facil aquest respecte. Sovint pensem que resta de personal ha de tenir el mateix compromís que nosaltres, ha de funcionar a l'aula com nosaltres o ens ha d'entendre a la primera quan fem una proposta. I això és un pensament impossible. Llavors és quan tendim a ser sectaris, a no escoltar, a pensar el treball en equip basant-nos en la dicotonomia entre els bons i els dolents...

La cultura del treball en equip es basa en cercar constantment allò que ens uneix, buscar en l'altre allò que ens enriqueix a tots plegats, ser pacient i tolerant, i intentar posar-se d'acord amb les intencions i finalitats en un marc de diversitat d'estils i de funcionament de cadascú.

La diversitat d'estils enriqueix el projecte i no pot ser mai un motiu de discusió entre l'equip.