dimarts, 13 d’octubre del 2009

Quintacolumnes a l'administració.

Em dóna la impressió que es poden boicotejar també les propostes innovadores des de dintre. Són masses els detalls que ens arriben a través de personal que treballa en la nostra administració superior, com per no arribar a pensar en la presència de quintacolumnistes.

Quan una institució, creada per racionalitzar, reordenar i donar un nou impuls a l'educació a una ciutat molt important de Catalunya és boicotejada, pressionada i posada en entredit des de tants llocs diferents... què hem de pensar?

L'administracio central retallant pressupostos, enviant constinuament circulars per aturar qualsevol intent de fer les coses de manera diferent. La pròpia administració paral.lela local, mantenint organismes semblants als que s'han creat, sense saber perquè hi ha tanta divisió de competències, o duplicació. (L'administracvió local ha apostat durant molts anys per consorciar l'educació, però ara manté el seu despatxet, els seus càrrecs, les seves competèncie). I, finalment, els treballadors més direcatment implicats amb la gestió immersos en una guerra sorda de cultures diferents i, sobretot, amb una certa vaga de zel: les instàncies no arriben, els terminis es bloquegen i s'acaben, les convocatòries entren en carrerons sense sortida, s'apliquen criteris burocràticament sense flexibilitat... I els responsables vivint en una torre d'ivori sense donar-se compte del malestar que s'està generant a l'escola.

No acostumo a fer anàlisis de ciència ficció. Em dóna la impressió també que puc anar molt equivocat. Però, per altra banda, hi ha masses coincidències.

No arribaran respostes a aquesta qüestió, ni per alusions directes, ni indirectes... Però la llavor de la discòrdia està sembrada i, en qualsevol moment, un altre buròcrata amb carnet comandarà la institució consorciada. I s'acabarà una possibilitat de pensar i actuar més aprop de les persones i els centres educatius.

La innovació es fa a mà i sense permís. Ja ho sabíem. Però èrem molts els que esperàvem alguna institució que anés a favor nostre.