dilluns, 3 de març del 2008

El debat de les Bases de la Llei

El debat de les Bases de la Llei d’Educació, ens ha portat paraules com professionalitat, autonomia, privatització, excel·lència... Deixeu-me que reflexioni sobre aquestes dues darreres paraules.

En les Bases m’ha preocupat aquesta idea de privatització. No tant per que ara les escoles puguin ser gestionades per organismes privats, sinó per una qüestió més subtil: que siguin les escoles privades les que donin exemples de funcionament: de la direcció, de la innovació, o de l’equitat... Penso que, aquestes escoles, en general, no són precisament models a seguir.

Mirem el concepte d’excel·lència per determinats models educatius: Bones notes. Excel·lents. Potser també hauríem de pensar que significa ser una persona excel·lent per la societat, la persona que sap moltes coses, però que a més a més és bona i justa i les sap compartir. En aquest model em vull emmirallar i no amb aquell que promociona i valora només per criteris acadèmics.

La nova Llei d’Educació ha de saber buscar dins l’escola pública aquests valors. Serà una bona manera de canviar els discursos actuals, ancorats en el passat, i molts dels recels de sectors de la comunitat educativa.

1 comentari:

gemma heras ha dit...

He escoltat aquest text per la ràdio i m'ha semblat excel.lent. Com diu la veu popular cal cantar les excel.lències , però just en aquest moment desafinen tots plegats :tant les propostes que fa el departament com les que fan els sindicats i no ajuden al treball del dia a dia que fem a les escoles. M'apunto a donar idees, suggerències per aconseguir la nova llei d'educació que tant necessitem.