divendres, 2 de novembre de 2012

Acte al Fructuós

Com que algú m'ha demanat que publiqui el que vaig dir a l'acte amb els partits polítics del dia 30, ho faig públic aquí.Benvinguts i benvingudes
Us agraïm la vostra presència i participació en aquest acte i espero i desitjo que sigui profitós per present i pel futur de la nostra educació.
Des de la nostra escola, l’escola pública, l’escola per la qual hem treballat, patit, lluitat durant tants anys, us volem fer arribar un missatge de profunda esperança. Sóc dels que pensem que, menys mal que encara tenim escoles, que encara tenim mestres que, amb més dificultats que facilitats, obren cada dia amb il·lusió les seves portes per a tot el seu alumnat, sense cap mena de diferència, per donar la millor educació possible.
Escoles que exerceixen la seva autonomia, de vegades contracorrent que no vol dir al marge d’una Llei d’Educació que ens la sentim nostra i que, sobretot, com diu el meu amic Jaume Cela, tenen en compte un contracte sagrat amb tots i cadascun dels seus alumnes.
Avui debatreu i parlareu segurament de moltes coses. Us convido també a parlar del paper que ha de fer una administració educativa moderna i innovadora que expliciti i recuperi la confiança amb tots i cadascun dels sectors de la comunitat educativa. Una administració que s’oblidi de tanta prescripció i burocràcia, i treballi fonamentalment per posar les condicions que facin possible la millora i el canvi i que, aquest, sigui assumit per tothom.
I per acabar permetin demanar una segona qüestió. Respecte per la professionalitat dels mestres i la responsabilitat de la comunitat educativa de cada escola. Jo crec que les escoles tenim dret a que, en determinats aspectes, deixem de ser tutelats i hi hagi confiança en la nostra feina i no hi hagi tantes ingerències educatives.
Witgenstein deia:  “d’allò que no es pot parlar, cal guardar-ne silenci”.
El silenci també pot ser creatiu, innovador i, de vegades, es fa molt necessari.
Us desitjo un bon debat i encerts en les propostes. Estic segur que tots els que estem aquí compartim l’estima per l’escola i per l’educació. Es tracta, doncs de veure si és possible l’entesa, deixant a cada qual la seva responsabilitat i exercint la pròpia de la millor manera.
Bona feina i moltes gràcies.