divendres, 14 de desembre del 2012

Escola, català i retallades




M’expliquen que en una de les plataformes unitàries que s’han creat per defensar-se de les agressions que l’escola del nostre país està paint per part del govern de l’estat, no vol sentir parlar de retallades en cap moment. Els que m’ho expliquen mereixen credibilitat. També m’expliquen que la proposta de desvincular les reivindicacions per la llengua i les reivindicacions contra les retallades es fa amb voluntat de sumar el màxim d’esforços contra una agressió que és evident.

Potser el tacticisme d’aquesta opinió pot tenir una certa validesa. És veritat que fins i tot amb aquest tema, la fidelitat cap a la conselleria i el govern no es pot discutir.

Però també ens hem de preguntar si l’escola només es defineix per la llengua que parla i, fins a quin punt, el model educatiu de retallades i les mesures que s’han pres per acompanyar-lo és tant diferent del que ens vol imposar el ministre Wert, això si, en castellà.

Ens calen anàlisis més profunds i que es plantegin quin és el model educatiu que volem per una societat més justa i més lliure. I aquestes anàlisis no es poden fer només des de la perspectiva dels recursos i de les retallades.

Necessitem que algú expliciti quins són els problemes que tenim com a escola i que, en tot cas, l’anomenada crisi, ha agreujat. I, una altra vegada, continuem necessitant veus a l’esquerra que ens expliquin noves propostes que superin plataformes reivindicatives o declaracions de principis que no transformaran l’escola.