dilluns, 26 de setembre del 2011

Treballem una hora més?

La setmana passada una responsable del Departament d'Ensenyament ens van agrair que treballem una hora més. A Madrid, l'Espe diu que l'augment d'hores lectives del professorat, tampoc és tant, "pa lo que trabajan...!"

Tot plegat em resulta una mica surrealista. Treballem una hora més? Jo crec que aquesta afirmació és equívoca. Estaria més bé dir que treballem igual (les 30 h), però el nostre horari i l'atenció a l'alumnat és d'inferior qualitat. L'any passat teníem 23 hores lectives per 7 de preparació  (23/7=3,28). Aquest any 6 de preparació i 24 lectives (24/6=4). Hem augmentat bastant la ratio hores lectives / hores de preparació. Això sempre vol dir menys qualitat de les hores amb alumnes. 

És a dir que, no ens han augmentat l'horari, però si que han permès que disminueixi la qualitat de l'atenció a l'alumnat. En aquesta situació, què ens han d'agrair? Potser que fem més hores per compensar aquesta retallada de l'administració? Doncs siguem una mica més clars.

Una altra cosa és que el Departament hagués decidit canviar l'horari de permanença, augmentant l'horari lectiu amb una hora, però augmentant també el de coordinació, per exemple en una proporció de 24/8. 2 hores més de permanència en el centre. Ningú vol recordar que el nostre horari és de 37 hores. I que alguns mestres i algunes escoles per mantenir la qualitat, amb una rebaixa dels sous, i potser amb una altra rebaixa que ens arribarà ben aviat, ens veiem abocats a treballar més , de veritat, per mantenir la qualitat de l'educació. I això ningú ho agraeix.

No solament ningú ens ho agraeix, sinó que, a més, moltes d'aquestes escoles que han decidit no fer "reforç o repàs" fora de l'horari lectiu, son pressionades pel Departament d'Ensenyament, per tal que rectifiquin aquesta decisió.

Aquesta proposta, molt polèmica, ja ho sé, no hi haurà cap administració que s'atreveixi a fer-la,  ja que s'enfrontaria amb els sindicats i amb els sectors més bel·ligerants del funcionariat. I només es podria aplicar amb un augment de les retribucions o amb un acord per a no retallar més els sous.