dimarts, 23 de novembre del 2010

El Valor de la participació

Quin valor té la participació a l’escola? Ni més ni menys que el valor que nosaltres li sapiguem donar.

I valorar una cosa com aquesta significa saber fins a quin  punt podem o no prescindir-ne. Valorar significa avaluar la importància que té per a nosaltres. Donar valor és donar temps i espai per a que pugui realitzar-se, temps del nostre, del de cadascú.

Al Consell Escolar de vegades s’hi va perquè no hi ha més remei. D’altres s’hi va convençut/da de que és important la feina que s’hi fa. Clar, sinó la valorem...!d’important res de res.

Avui les mares que s’acomiadaven del Consell Escolar ens han donat una lliçó de com valorar la seva participació: ho han fet com a mares, com a ciutadanes i a nivell personal. Ens deien que, en aquests 4 anys, han après moltes coses en aquests tres àmbits i que el temps invertit ha estat un temps guanyat.

Quan les reunions es fan feixugues, els temes complicats i difícils, potser no valorem prou aquest procés d’aprenentatge que és tant important. Quan hi ha un clima ric d’intervencions, tant és qui planteja una qüestió; a tots se’ns desperta el sentit comú i busquem arguments per traslladar a la resta de famílies i mestres, el que aquí debatem.

En el nostre Consell hi ha dos coses que funcionen molt bé. La primera és que hi ha una persona encarregada de fer el seguiment dels acords –avui deien que era la “mosca cojonera”. És un mecanisme que ens fa ser més rigorosos i eficaços a la vegada. La segona és l’obertura a que persones de les comissions puguin venir amb veu i sense vot per tal d’exposar la seva feina. Així, les comissions tenen la seva autonomia però se senten aixoplugades i acompanyades per tota l’escola i pel Consell Escolar.

Participar no s’aconsegueix tampoc sense esforç. Però ho portem molt bé, us ho asseguro. I més quan algú apareix amb un pastís de xocolata i una copa de cava per celebrar la constitució del Nou Consell.

Salut i bona feina!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Moltes gràcies Joan per aconseguir una escola participativa, en la que els pares i mares també podem aprendre molt.
Participar amb vosaltres és enriquidor, gratificant i un autèntic plaer. Gràcies a totes i tots els que ho feu possible.
Beatriz